Звіт WWF про Живу Планету 2012: надмірне споживання спустошує Землю

Постійно зростаючий попит на ресурси з боку населення світу, що постійно зростає, спричиняє величезний тиск на біорізноманіття нашої Планети і загрожує нашій безпеці, здоров'ю і благополуччю в майбутньому - демонструє видання Всесвітнього фонду природи Звіт про Живу Планету 2012 - провідне обстеження здоров'я Землі, що виходить раз на два роки.

Підготовлений у співпраці з Лондонським зоологічним товариством і Всесвітньою мережею екологічного відбитку, цьогорічний звіт був запущений сьогодні з Міжнародної Космічної станції голландським астронавтом Андре Куіперсом, який надав унікальну перспективу стану планети зі своєї місії Європейського космічного агентства.

"У нас є тільки одна Земля. Звідси зверху я бачу відбиток людства, в тому числі лісові пожежі, забруднення повітря та ерозії - проблеми, які відображені в цьогорічному виданні Звіту про Живу Планету", - сказав Куіперс під час запуску звіту протягом своєї другої місії у космос. "Хоча існують великі тиски на Планету через несталі практики господарювання та споживання, ми маємо можливість зберегти наш спільний дім, не тільки для нашого добробуту, але, перш за все, для майбутніх поколінь", - додав він.

Звіт про Живу Планету використовує глобальний Індекс Живої Планети, щоб виміряти зміни в стані здоров'я екосистем Землі, відстежуючи 9000 популяцій більше ніж 2600 видів. Глобальний Індекс показує майже 30-відсоткове падіння з 1970 року. Найбільшою мірою спаплюжені тропічні регіони – там спостерігається зниження індексу на 60 відсотків менш ніж за 40 років. Так само, як біорізноманіття демонструє тенденцію до зниження, Екологічний відбиток людства - ще один ключовий показник звіту - показує, як наш попит на природні ресурси став надмірним.

"Ми живемо так, ніби в нашому розпорядженні є додаткові планети. Ми використовуємо на 50 відсотків більше природних ресурсів, ніж Земля може відновити. Якщо ми не змінимо курс, цей показник буде швидко зростати - до 2030 року навіть двох планет не вистачатиме", - вважає Джим Ліп, генеральний директор WWF International.

Звіт робить акцент на впливі зростання населення Планети і надмірного споживання, як критичних рушійних сил тиску на навколишнє середовище.

"Цей звіт - перевірка у масштабах цілої планети, і результати показують, що наша планета дуже хвора", сказав Джонатан Бейлі, директор Програми охорони природи Лондонського зоологічного товариства. "Ігнорування цього діагнозу буде мати серйозні наслідки для людства. Ми можемо відновити здоров'я планети, але тільки шляхом усунення корінних причин - зростання населення і надмірного споживання".

У звіті підкреслюється вплив урбанізації, як зростаючого чинника – до 2050 року двоє з трьох людей будуть жити в містах; а також необхідність для людства у розробці нових і вдосконалених методів управління природними ресурсами.

"Ми можемо створити квітуче майбутнє, у якому їжі, води та енергії вистачить на 9-10 мільярдів осіб, які житимуть на планеті в 2050 році", - додав пан Ліп. "Рішення лежать в таких областях, як скорочення відходів, розумніше управління водними ресурсами і використання поновлюваних джерел енергії, чистих і нескінченних - таких як вітер і сонячне світло".

В звіті, також, підкреслюється різниця між багатими і бідними країнами. Країни з високим рівнем доходу мають екологічний відбиток в середньому в п'ять разів більше, ніж в країнах з низькими доходами.

Топ-10 країн з найбільшим екологічним відбитком на людину є: Катар, Кувейт, Об'єднані Арабські Емірати, Данія, Сполучені Штати Америки, Бельгія, Австралія, Канада, Нідерланди та Ірландія.

Екологічний відбиток України складає 3,19 га на людину (показник зріс з 2.9 га на людину з 2010 року), що перевищує середньосвітовий показник у 2.7 га. Біопродуктивність України становить 2.23 га на людину (у 2010 році він складав 1,8 га), що трохи вище середньосвітового показника у 1,78 га. Якщо всі жителі світу споживатимуть як українці, нам знадобиться трохи більше 1.4 Планети.

Тим не менш, згідно з Глобальним Індексом Живої Планети, зниження біорізноманіття починаючи з 1970 було найшвидшим в країнах з низькими доходами. Це демонструє, як найбідніші і найбільш уразливі країни субсидують спосіб життя багатих країн. Зниження біопродуктивності (здатність регіону у відновленні ресурсів) примусить країну імпортувати основні ресурсів від іноземних екосистем, що потенційно спричинить довгострокові збитки останнім.

"Зростання залежності від зовнішніх ресурсів піддають країну значному ризику. Екологічна криза стає драйвером для зростаючих економічних втрат", - вважає Матіс Вакернагель, президент Всесвітньої мережі екологічного відбитку. "Використання все більшої кількості природних ресурсів, у той час, як ми маємо менше необхідної кількості - небезпечна стратегія, але більшість країн продовжувати йти цим шляхом. Поки країни не почнуть відстежувати дефіцит біопродуктивності та управляти ним, вони не тільки піддають ризику нашу Планету, але й самих себе."

Звіт про Живу Планету містить ряд рішень, необхідних для того, щоб припинити катастрофічне падіння Індексу Живої Планети і привести Екологічний відбиток у відповідність з можливостями Землі. Вони зведені до 16 пріоритетних дій, які включають в себе покращені моделі споживання, економічне оцінювання природного капіталу, а також створення правових та політичних структур, які здійснюватимуть справедливий розподіл продовольства, води та енергії.

Звіт вийшов за 5 тижнів до Конференції ООН зі сталого розвитку (Ріо +20), на якій представники влади, бізнесу та громадськості зберуться в Ріо-де-Жанейро. За двадцять років після останнього Саміту Землі, ця зустріч є ключовою можливістю для світових лідерів підтвердити свою прихильність до досягнення сталого майбутнього.

"Проблеми, що підкреслюються в Звіті про Живу Планету, є зрозумілими", - сказав пан Ліп. "Ріо +20 може і повинен стати слушним момент для урядів стати на новий курс до сталого розвитку. Зустріч надає унікальну можливість для урядів, міст і підприємств об'єднати зусилля і зіграти важливу роль в збереженні цієї живої Планети ".

Зменшити свій вплив на Планету також може кожний житель планети, не варто вважати, що це під силу тільки гігантським промисловим корпораціям. Дізнайтеся, як просто Ви можете бути «зенелішим» у повсякденному житті.