Жнива у розпалі: не допустити пожеж і зберегти вирощений врожай!

Збереження врожаю – це наразі першочергове завдання не тільки для хліборобів, а й фахівців ДСНС і означає, що важливо не лише виростити урожай, але й своєчасно його зібрати, перекрити всі шляхи можливих втрат.

З початку жнив, ратувальниками проводяться заходи профілактичного характеру стосовно дотримання вимог пожежної безпеки в місцях збирання, зберігання та переробки продукції нового врожаю по всій Житомирській області.

Як зазначали під час рейдів фахівці із запобігання надзвичайним ситуаціям, у спекотну погоду до пожежі може призвести найменша необережність із вогнем у хлібних масивах: кинутий недопалок, іскри від працюючої зернозбиральної техніки, зерновий пил, намотування соломи на деталі, потрапляння її на нагріті частини техніки та спалювання сухої рослинності поруч із зерновими посівами.

Торік не обійшлося без втрат на полях. Зокрема, по області зареєстровано 10 пожеж, серед яких – займання посівів кукурудзи, пшениці, тюкованої соломи, техніки тощо.

Звертаючись до хліборобів та керівників об’єктів, фахівці ДСНС наголошують на необхідності забезпечити первинними засобами пожежогасіння усю техніку, яка залучається до жнив та провести додаткові протипожежні інструктажі з навчанням персоналу діям у випадку виникнення пожеж. На період жнив необхідно організувати чергування у полях техніки, пристосованої для цілей пожежогасіння.

Разом з тим рятувальники звертаються до керівників сільгосппідприємств та населення з проханням не використовувати відкритий вогонь та не розводити багаття у пожежонебезпечний період, заборонити спалювання стерні і поживних залишків.

У період збирання врожаю:

Категорично забороняється:

  • палити біля хлібних масивів;
  • розкладати багаття на полях та поблизу них;
  • спалювати стерню та післяжнивні залишки;
  • полювати неподалік ланів;
  • допускати проїзд чи стоянку техніки, окрім спеціально обладнаної, ближче, ніж за 100 м від хлібних масивів.

 

Необхідно:

  • дорослі повинні нагадати дітям про правила пожежної безпеки та подбати, щоб вони не бавилися з вогнем поблизу сільгоспугідь;
  • зернозбиральна техніка має виходити в поле справною та повинна бути обладнаною первинними засобами пожежогасіння. Зокрема, вогнегасниками, лопатами та мітлами-хлопавками;
  • обов’язкова наявність іскрогасників на тракторах;
  • у разі винекнення пожежі телефонувати 101.