Житомирщину відвідала координатор системи ООН Алессандра Тісо

 

14 липня 2013 року координатор системи ООН, постійний представник ПРООН в Україні Алессандра Тісо в рамках робочого візиту до Житомирської області ознайомилася з результатами впровадження проекту Програми малих грантів  ГЕФ «Сонячна енергія на службі зеленої садиби» в м. Радомишль («Замок Радомисль»).

 

Координатор проекту пані Олена Козак презентувала основні досягнення у реалізації проекту, зокрема доповіла про заходи та результати діяльності, які були спрямовані на популяризацію та демонстрацію ефективності використання сонячних сушок у Житомирській області для сушінння фруктів, ягід, грибів лікарських трав  взамін використанння традиційних джерел енергії (дров, електроенергії та газу). Так, за результатами моніторингу проекту було розраховано екологічний ефект від використання сонячних сушок. Було встановлено, що проект посприяв ненадходженню в атмосферу до 6840 кг вуглекислого газу, що має неабияке значення для послаблення парникового ефекту.

Представники громади м. Радомишль, Радомишльського та Малинського районів, місцевих громадських організацій «Хвиля», «Екоклуб Зелена Житомирщина» представили різні види екологічно дружніх видів діяльності, започатковані проектом з метою розвитку зеленого туризму, зокрема сушіння овочів та фруктів за допомогою сонячної сушки, розробленої в рамках проекту, заготівлю лікарських рослин, приготування страв з сушеної продукції, виготовлення букетів та оберегів із сухоцвітів, вирощування органічної продукції тощо.