Запровадження нових прозорих правил управління відходами

Вперше за багато років в Україні з'явився шанс вирішити проблему неналежного поводження з відходами. Вчора (21.07.2020), депутати Верховної Ради України розглянули та прийняли рамковий законопроєкт «Про управління відходами» № 2207-1д у першому читанні, який встановить у галузі нові прозорі правила та дозволить побудувати сучасну інфраструктуру управління відходами.

Наразі галузь працює ще за правилами, встановленими у 1998 році Законом України “Про відходи”. Проте за цей час змінилися не лише технології збирання, переробки та захоронення відходів, а й їх склад: одним з основних видів пакування став пластик, а кількість небезпечних відходів збільшилась.

У 2019 році перероблено лише близько 6% побутових відходів, а небезпечних - близько 25 %. Усі інші захоронюються на полігонах та звалищах. Відповідно, чинні правила не сприяють появі сучасних сміттєпереробних заводів та запровадженню провідних європейських правил, тому в Україні назріло питання комплексної зміни законодавства у цій галузі.

Проєкт Закону України розроблений народними депутатами України спільно з Міндовкіллям, Мінрегіоном та експертами у зазначеній галузі на основі трьох директив ЄС: про відходи, про їх захоронення та про промислові викиди в частині спалювання та сумісного спалювання відходів.

Основні ідеї законопроєкту:
 

  • запровадження ієрархії поводження з відходами. Це означає вимогу управляти ними у такій послідовності: запобігання утворенню; повторне використання; рециклінг (переробка вторинної сировини); відновлення, в тому числі спалювання з відновленням енергії (різні технології утилізації відходів; видалення (захоронення);
  • запровадження принципу “забруднювач платить”;
  • запровадження системи розширеної відповідальності виробника, яка встановлює вимогу для виробників упаковки нести відповідальність за повний цикл життя створеної упаковки, батарей, акумуляторів, електричного та електронного обладнання, зношених шин, відпрацьованих олив, мастил, транспортних засобів тощо. Для кожної з категорії будуть окремо напрацьовані секторальні закони;
  • створення можливості для залучення інвестицій у будівництво сміттєпереробних заводів. Законопроєкт пропонує встановити прозорі правила у сфері управління муніципальними відходами, які нададуть рівні умови та гарантії для інвесторів у галузь;
  • введення жорстких європейських екологічних норм для операцій спалення та захоронення відходів, щоб не допустити нанесення шкоди здоров'ю людей і довкіллю;
  • законодавче підґрунтя для короткострокового та довгострокового планування управління відходами;
  • запровадження електронної інформаційної системи управління відходами для забезпечення прозорості у галузі та уникнення корупційних ризиків. Вона складатиметься з відкритих реєстрів, модулів для надання адміністративних послуг (видача всіх документів онлайн), звітності та аналізу статичної інформації.

Прийняття законопроєкту вирішить низку серйозних проблем у галузі, таких як: безконтрольне захоронення відходів на звалищах, які не відповідають екологічним нормам; фіктивна переробка відходів, коли фактично вони переробляються лише за документами; здійснення різних операцій з відходами без дозвільної документації.