Всесвітній день водно-болотних угідь!

Щорічно, 2-го лютого, відзначається Всесвітній день водно-болотних угідь, з метою підвищення глобальної обізнаності про життєво важливу роль водно-болотних угідь для людей та нашої планети. 

Також, 2 лютого 1971 року було підписано Рамсарську конвенцію в іранському місті Рамсаре, де закріплені основні положення щодо захисту водно-болотних угідь міжнародного значення. Тоді її підписали 18 країн. Цей документ став першою глобальною угодою з охорони та збереження природних ресурсів. Наразі до Конвенції приєдналися вже 170 країн світу, серед яких і Україна.

Мережа водно-болотних угідь міжнародного значення у нашій країні вже нараховує 50 територій.

Детальніше можна ознайомитись на мапі.

В Житомирській області розташоване водно-болотне угіддя міжнародного значення «Поліські болота», яке включає в себе дві різні ділянки: ділянку верхових і перехідних боліт «Міроші» та ділянку перехідних-низинних боліт в заплавах малих річок Болотниці і її притоки Жолобниці, що розташовані в с.Селезівка, Овруцького району Житомирської області.

Угіддя головним чином є середовищем існування водоплавних птахів.

Територія Угіддя (площею 2 145 га) повністю входить до складу Поліського природного заповідника.

Тема 2021 року – «Водно-болотні угіддя, вода і життя – нероздільні», яка привертає увагу до питань пов'язаних з використанням прісної води, а також ролі водно-болотних угідь у накопиченні, очищенні та постачанні прісної води для потреб людства і природних процесів.

Нині, ми стикаємось зі зростаючою прісноводною кризою, яка загрожує людям і нашій планеті. Ми використовуємо більше прісної води, ніж може надавати природа.

Кампанія 2021 р. підкреслює внесок водно-болотних угідь у кількість та якість прісної води на нашій планеті. Вода та водно-болотні угіддя пов’язані у нерозривному співіснуванні, життєво необхідному для життя, нашого добробуту та здоров’я нашої планети!

Тож долучайтесь до святкування Всесвітнього дня водно-болотних угідь, організовуйте власні заходи або ж долучайтесь до участі у конкурсах та акціях, детальніше про події в Україні та у світі на офіційному сайті World Wetlands Day: https://www.worldwetlandsday.org/

Довідково: Водно-болотними угіддями вважаються природні комплекси боліт, заплавних лук і лісів, а також плавні та мілководні водойми чи їх ділянки глибиною до 6 метрів. Крім прісних територій, сюди відносять також солонкуваті та солоні, наприклад, морські акваторії, глибина яких під час відпливу також не перевищує 6 метрів.