«Україна на порозі Ріо+20: суспільний порядок денний для сталого розвитку»

20 березня 2012 року у Києві відбулась громадська дискусія «Україна на порозі Ріо+20: суспільний порядок денний для сталого розвитку», метою якої було проаналізувати політику сталого розвитку в Україні, обговорити основні виклики та перспективи переходу країни до сталого розвитку та зеленої економіки, а також сформувати спільний позиційний документ «Суспільний порядок денний для сталого розвитку України».

Захід було організовано Всеукраїнською екологічною громадською організацією «МАМА-86» та Регіональним представництвом Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні. У дискусії взяли участь представники Міністерства екології та природних ресурсів України, експерти, громадські організації, науковці та представники бізнес-спільнот.

Таке широке коло учасників дискусії дозволило по-новому поглянути на виклики, які стоять перед українським суспільством у впровадженні принципів сталого розвитку, а також спільно шукати шляхи їх подолання. Серед проблем, які учасники відзначили назвали основними перешкодами для сталого розвитку, — відсутність загальної стратегії розвитку України; слабкий інтерес з боку політиків та високо посадовців; брак важелів для інтеграції сталого розвитку у діяльність державних відомств та агентств, зокрема, відсутність координаційних механізмів; відсутність адекватного механізму планування, звітування та оцінки виконання програм в Україні; несприйняття центральними органами виконавчої влади і передусім Мінекономіки принципів сталого розвитку; проблема розподілу екологічних фондів; слабкий інтерес до цієї теми з боку ЗМІ, невикористання освітніх можливостей для просування сталого розвитку та ін. Лише шляхом об’єднання усіх зацікавлених сторін — влади, громадянського суспільства, бізнесу — навколо формування державної політики сталого розвитку та утвердження ідей сталого розвитку в суспільній свідомості можливо досягти справжніх змін.

Результатом роботи учасників заходу стали розробка і подання експертних пропозицій для вироблення спільного позиційного документу «Суспільний порядок денний для сталого розвитку України».