У Поліському національному університеті оброблятимуть інформацію з українського супутника «Січ-2-30», який запустила компанія SpaceX Ілона Маска

На базі Поліського національного університету було створено Регіональний інноваційно-космічний кластер «Полісся». Це добровільне об’єднання органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, закладів освіти, науки і культури, громадських організацій та суб’єктів господарювання з метою спільної діяльності у сферах розвитку сучасних космічних та геоінформаційних систем і технологій для вирішення завдань продовольчої, екологічної, фінансово-економічної, енергетичної та інформаційної безпеки регіону і держави, управління регіональним розвитком; реалізації історико-культурних та туристичних проєктів; якісної підготовки відповідних фахівців та проведення наукових досліджень у визначених сферах.  Регіональний інноваційно-космічний кластер (risc.com.ua)

Вже 13 січня компанією SpaceX Ілона Маска було запущено новий український оптичний супутник «Січ-2-30», який використовуватимуть для моніторингу стану довкілля чи надзвичайних ситуацій.

Сигнал з «Січ-2-30» прийматимуть на станції центру космічних технологій Поліського національного університету.

На знімках з космосу можна побачити теплові аномалії, які свідчать про пожежу та спостерігати за пересуванням циклонів. Завдяки інформації з супутника можна буде шукати місця незаконних вирубок, вивчати процеси забруднення річок та морів, робити картографічні виміри.

Знімки, отримані з «Січ-2-30», зможуть використовувати також у навчальному процесі. Він робитиме їх у видимому та інфрачервоному діапазоні. Роздільна здатність становить приблизно 6,1 м при ширині смуги зйомки близько 36,5 км. Накопичувач даних містить 10 Гб інформації.