У неділю – Всесвітній день водно-болотних угідь

2 лютого світ відзначає день водно-болотних угідь. В цьому році, за пропозицією Рамсарської конвенції, він пройде під девізом «Водно-болотні угіддя та сільське господарство: партнери для розвитку».

Як йдеться у повідомленні, цей девіз актуальний, бо протягом тисячоліть водно-болотні угіддя використовуються для сільського господарства. Це, насамперед, заплави річок, де ґрунти родючі і достатньо вологи, озера та ставки, які використовуються для аквакультур та зрошення, прибережні та заболочені території з багатою рослинністю, які використовуються як пасовища, меліоровані торфовища тощо.

Зазначимо, Конвенція про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, головним чином як середовища існування водоплавних птахів (відома під назвою «Рамсарська конвенція» за назвою міста заснування – Рамсар, що в Ірані), розпочала свій відлік 2 лютого 1971 року. Цього року Конвенція святкує свою 43-тю річницю.

ожна країна має заявити до Переліку водно-болотних угідь міжнародного значення принаймні одне своє угіддя і взяти його під охорону. Наразі у цей перелік входить 2170 угідь загальною площею 207,045 млн га.

У межах територій природно-заповідного фонду України знаходяться 33 водно-болотні угіддя міжнародного значення загальною площею біля 678 тис. га. Крім того, у 2011 та 2012 році були прийняті розпорядження Кабінету Міністрів України від 23.02.2011 № 147-р та від 21.09.2011 № 895-р, від 24.10.2012 № 818-р про погодження надання 19 водно-болотним угіддям України статусу водно-болотних угідь міжнародного значення. Відповідні матеріали надіслано до Секретаріату конвенції для включення зазначених угідь до Переліку водно-болотних угідь міжнародного значення.

Водно-болотні угіддя є середовищем перебування водноплавних птахів та інших водних організмів.