Тренінг-семінар на тему «Мій практичний внесок у захист довкілля та розвиток «зеленого туризму»

14-15 травня 2012 року на базі Потіївської загальноосвітньої школи відбувся тренінг-семінар на тему «Мій практичний внесок у захист довкілля та розвиток «зеленого туризму». В семінарі взяли участь близько 300 осіб, школярі Потіївської загальноосвітньої школи та їх батьки, педагоги та інші члени місцевої громади.  Захід відбувся завдяки реалізації проекту Програми малих грантів Глобального екологічного фонду (ПМГ ГЕФ) «Створення «зеленого туризму» з практичними заходами щодо збереження біорізноманіття та використанням немотиризованих джерел  пересування».  На сьогодні Радомишльське лісо-мисливське господарство та Радомишльське районе управління освіти підтримують та надають сприяння в реалізацїі проекту.

 

Основноюметоюпроекту є збереження та  охорона популяції лося (AlcesalcesLinnaeus, 1758) та привернення уваги до глобальних проблем втрат біорізноманіття та зміни клімату через включення відповідних заходів до програми «зеленого туризму»: створення екостежок та екомаршрутів, проведення біотехнічних заходів з підгодівлі тварин, проведення майстер-класів з виготовлення годівниць для лосів, використання немоторизованих джерел пересування (велосипеди, човни, коні) під час  подорожей екомаршрутами.

Довідково: Лося планували включити до Червоної книги України 2009 року, проте вид не отримав цього охоронного статусу. Однією з причин скорочення популяції лосів є стрімке омолодження української популяції лося внаслідок бракон`єрського бажання добути найкрупнішу тварину, отже проведення «селекції навпаки».

Проблема-виклик, яка спонукає до дії, з одного боку – розмаїта флора та фауна регіону, низка історичних, культурих, екологічних пам`яток, працьовите населення, екологічна продукція,  та з другого боку – відсутність проведення єдиної політики, спрямованої на запобігання втратам біорізноманіття, пропаганду зелених переваг регіону та не використання можливостей започаткувати «зелений туризм», та як результат  отримувати прибуток.

Сільський «зелений туризм» в Європі зараз знаходиться на піку популярності - 35% городян в країнах ЄС віддають перевагу відпочинку в сільській місцевості. Найбільш успішний досвід набутий  в Італії, Франції, Ірландії та Великобританії.

У країнах СНД (Білорусь, Росія, Молдова) уже кілька років тому усвідомили важливу роль розвитку зеленого туризму у вирішенні проблем села. В Україні передовими регіонами у сфері сільського туризму є Закарпаття та Крим.

 Завдяки біорізноманіттю флори та фауни, що відповідно надає великі екологічні переваги, в 60-80 роках минулого століття (за часів Радянського Союзу) Радомишьський та Малинський райони Житомирської області вважалися санаторно-курортним осередками, куди приїздили відпочивати з промислових та урбанізованих міст, зокрема м. Києва (враховучи невелику відстань (близько 100 км), близькість до залізниці (станція Ірша, станція Малин), екологічність продукції, чисте довкілля та низькі ціни місцевого населення за надання послуг. Разом з цим після розпаду Радянського Союзу в 90-х роках минулого століття надбані традиції були втрачені.

Слід констатувати, що до сьогодні створені природою та людьми традиції із веденння «зеленого туризму», майже не відновлені в Житомирському регіоні, Проведення чемпіонату з футболу Євро-2012 є одним з шансів відновити втрачені традиції, привернути увагу до «природних перлин» регіону, підвищити добробут своєї родини оскільки мм. Малин та Радомишь знаходяться на шляху  з Європи до місць проведенян чемпіонату в Україні. Хочеться навести факт, що місто Радомишь – є одним із стародавніх міст України, територія якого була заселена людьми ще 35-30 тисяч років, перші письмові згадки про Радомишль зустрічаються в Іпатіївському літописі 1150 р.

У зв”язку з цим розвиток «зеленого туризму» на Житомирщині має всі шанси до розвитку та процвітання, враховуючи географічні та природні можливості, лише потрібно мати бажання, а команда проекту навчить, як це робити, як краще розмістити туристів, їх нагодувати, організувати дозвілля з користю для довкілля, запропонувати екомарушрути, поширити інформацію про вас та ваші можливості серед потенційних туристів, організувати майстер-класи з виготовлення годівниць для лосів та інших тварин, заготовити корм (зокрема сіно та віники) для тварин, визначитися зі своїми можливостями та запропонувати власні майстер-класи з вишивання, догляду за домашніми тваринами, приготування «екологічного борщу», бджолярства, тощо (цей перелік може бути безмежним та залежить лише від вашої фантазії та вмінь).

Бажаємо наснаги та удачі у справі розвитку зеленого туризму з користю для довкілля!