Смог у столиці. Пожежі у Житомирській області та Чорнобильській зоні.

17 квітня в Києві було зареєстровано найбрудніший показник повітря в світі - 338, за даними світового рейтингу за індексом якості повітря QIAir.

Як раніше повідомляла міська влада така екологічно несприятлива ситуація викликана пожежами у Житомирській області та Чорнобильській зоні.

Станом на 18:00 16 квітня в Житомирській області у побуті та в екосистемах було зареєстровано 48 пожеж. Сприяли погіршенню пожежної ситуації сильні пориви вітру, які подекуди сягали 17-22 метрів за секунду.

На ранок 17 березня пожежі фактично ліквідовані, але сильне тління залишається, повідомляє пресслужба ДСНС. Зокрема, внаслідок пожежі у районі с. Рудня Овруцького району, що була викликана займанням сухої трави, вогнем було пройдено близько 50 га. Рятувальникам оперативно вдалося відбити полум’я від населеного пункту та зупинити поширення пожежі на митний пост «Виступовичі», але водночас лісова пожежа розповсюдилась на площу 3 га лісу. Також, пожежа сталась у мікрорайоні Мальованка в Житомирі у лісовому масиві неподалік житлового сектору.

Слід зазначити, що внаслідок масштабної пожежі, яка сталась 13 квітня у с. Борятин Романівського району, вогонь з палаючої у полі сухої трави перекинувся на сільську вулицю й охопов 27 будівель. Крім того, у Радомошльському районі результатом потужної пожежі, також викликаної займанням сухої трави, стало пошкодження 8 будівель, в тому числі 3 житлових.

Горіла трава і у Київській області, зокрема у Вишгородському, Іванківському районах та поблизу Ірпеня.

В Чорнобильській зоні досі продовжується "тління трав'яного настилу, пеньків та деревини" в місцях, де пройшло полум'я.

Не дивлячись на те, що така ситуація хімічної та радіологічної загрози не несе в повітрі зафіксовано перевищення формальдегіду та діоксиду азоту (продукти горіння). Тому необхідно дотримуватись підвищених заходів безпеки - не виходити на вулицю без потреби, не відчиняти вікон, робити вологе прибирання, використовувати очищувачі повітря та більше пити води.

Зважаючи на складну пожежну ситуацію, закликаємо не палити суху траву та листя!