Семінар «Запобігання змінам клімату через поширення використання екологічно чистого транспорту для соціальних послуг»

21-22 квітня 2011 року в м. Радомишль Житомирської області в приміщенні Територіального центру соціального обслуговування одиноких непрацездатних  громадян Радомишльської райдержадміністрації проходив семінар на тему «Запобігання змінам клімату через поширення використання екологічного чистого транспорту». В семінарі взяли участь представники територіального центру соціального захисту населення Радомишльського району, школярі м. Радомишль, представники Житомирської та Радомишльської організацій Товариства Червоного хреста України, представники місцевої влади, місцевої газети та радіо.  Ця подія стала можливою завдяки Програми малих грантів Глобального екологічного фонду (ГЕФ)  та проекту «Запобігання змінам клімату через поширення використання екологічного транспорту для соціальних послуг».

 

Роль велосипедів як виду транспорту є досить великою і з кожним роком зростає через значні екологічні, економічні та соціальні проблеми у нашому суспільстві. На даний момент цей вид пересування – дуже популярний, особливо серед молоді. Велосипед є альтернативним видом транспорту, який дозволяє вільніше пересуватися і дихати, краще чути одне одного, завжди бути у хорошій фізичній формі та гарному настрої.

В м. Радомишль можливості використання велосипедів є обмеженими через відсутність спеціально обладнаних стоянок, відсутність культури та обізнаності щодо acheter viagra використання велосипедів як надійного екологічно чистого виду транспорту. Крім того, низька якість доріг, відсутність налагодженої системи міського транспорту, є одними з чинників на користь використання велосипедів.

Викиди парникових газів від транспортного сектору стрімко зростають протягом останнього часу в усіх країнах світу. Україна ратифікувала Кіотський протокол 4 лютого 2004 року. Як країна учасниця цього міжнародного договору, Україна повинна докладати зусиль для зменшення викидів парникових газів.

Транспортний сектор в Україні відповідає за 12% викидів парникових газів від загального об’єму викидів. Викиди забруднювальних речовин автомобільним транспортом у середньому за рік становлять близько 5,5 млн. т . В Україні експлуатується понад 1 млн. вантажних автомобілів і далеко за 2,5 млн. легкових. Кожен із них щорічно спалює від 12 до 30 т високооктанового бензину, в якому як антидетонатор застосовується свинець (концентрація свинцю в цьому бензині становить до 0,36 г/л, тоді як у бензинах Великої Британії — 0,15, США — 0,013 г/л).

З метою розширення можливостей населення м. Радомишль та Радомишльського району щодо використання велосипеда в повсякденному житті під час семінару було урочисто передано працівникам територіального центру соцзахисту населення  та Радомишльської районної організації Товариства Червоного хреста України 15 велосипедів. Слід зазначити, що місцевий підприємець Задерейко Ігор  також взяв участь в цій почесній акції та передав 2 велосипеди працівникам  Радомишльської організації Червоного хреста України.

В рамках роботи семінару громада Радомишльського району відсвяткувала День Землі, який відзначається в усьому світі 22 квітня.  Свій внесок у святкування Дня Землі громада  зробила, прибравши територію в центрі міста. Крім того, урочиста показова велосипедна хода вулицями міста Радомишль, в якій взяли участь школярі, також є внеском радомишлян  в захист навколишнього середовища та запобігання проблемі зміни клімату.

Можливості стати активними учасниками процесу запобігання змінам клімату та допомозі з цих питань міжнародної спільноти,  місто Радомишль, Радомишльський район та вся Житомирська область  може сміливо завдячувати найактивнішій мешканці м. Радомишль Ігнатовій Ользі Радіонівні, яка зробила реальними ініціативи із вирішення проблеми зміни клімату для рідного міста та району, а саме запровадження  екологічно чистого велосипедного транспорту, відкриття «зелених кінотеатрів» в школах.