Результати переговорів ООН зі зміни клімату в Катарі

На щорічних переговорах ООН зі зміни клімату в Катарі країни-учасники Кіотського протоколу домовилися про другий період його дії до 2020 року. Україна знаходиться в переліку тих країн, які взяли на себе зобов’язання по скороченню викидів та отримали можливість використовувати гнучкі механізми Кіотського протоколу. Щоб поправка вступила в дію, Україна має її ратифікувати.

Вихідним документом стала поправка до Кіотського протоколу. Вона передбачає, що невикористані дозволи на викиди з першого періоду протоколу будуть перенесені на другий період. Однак, використовувати їх можна буде лише в тому випадку, якщо держава не зможе дотриматися своїх нових зобов’язань по скороченню викидів до 2020 року.

Експерти підкреслюють, що нова поправка виключає можливість отримувати гроші з «гарячого повітря», як це було у першому періоді Кіотського протоколу. Тому Україна зможе торгувати лише квотами утвореними в результаті здійснення проектів, що дійсно скоротять викиди парникових газів.

Вже у 2014 році країни змушені будуть збільшити амбітність своїх зобов’язань, аби досягти глобального зменшення викидів на 40% від 1990 року, що необхідно для уникнення незворотних наслідків, про які йдеться у висновках Міжнародної групи експертів з питань зміни клімату.