Презентація книги «10 РОКІВ НАДИХАЄМО НА ЗМІНИ»

10 грудня 2019 року відбулася презентація книги «10 РОКІВ НАДИХАЄМО НА ЗМІНИ» присвячена 10-річчю Програми малих грантів Глобального екологічного фонду в Україні. До роботи над книгою долучилося близько 50 осіб, зокрема, герої книги, фотограф, автори текстів, редактори, коректори, дизайнери, видавці.

В даній книзі представлені кращі практики сталого розвитку, які зберігають та відновлюють довкілля і водночас підвищують добробут і життєзабезпечення людей. Програма малих грандів більше ніж у 130 країнах, підтримала понад 23 000 проектів на рівні громади, спрямованих на збереження біорізноманіття, пом’якшення наслідків зміни клімату та адаптації до них, попередження деградації земель, захист міжнародних вод і зменшення впливу хімічних речовин, створюючи водночас сталі можливості отримання доходів.

Урочиста частина презентації фотокниги розпочалася із виступу Фольклорного ансамблю «Святадар». З вітальними словами до всіх присутніх звернулися Світлана Нігородова, Національний координатор ГЕФ ПМГ в Україні, представник Керівництва ГЕФ ПМГ (Нью-Йорк), представник Офісу ПРООН в Україні, представник Офісу ЮНОПС в Україні. Валентина Кириченко, асистент ГЕФ ПМГ в Україні представила учасників фотопроекту та команди розробників. Впродовж фотовиставки працювала інтерактивна зона для всіх бажаючих: проведення інтерактивної гри «Цілі сталого розвитку», майстер-клас з виготовлення органічних сувенірів, демонстрація насіння та масел нішевих культур, насіння багаторічних трав.

Однією із особливістю Програми малих грандів Глобального екологічного фонду є розвиток партнерства, вміння працювати та об’єднувати зусилля фермерів, науковців, представників місцевої влади, громадських організацій. Мережа «Зелена Житомирщина» також мала змогу долучитися до створення книги «10 РОКІВ НАДИХАЄМО НА ЗМІНИ», оскільки одним із її героїв став представник Житомирщини Юрій Драган, голова ГО «Асоціації фермерів та приватних землевласників України в Житомирській області», який у своєму виступі подякував Програмі малих грантів Глобального екологічного фонду за підтримку громад, малих фермерів Житомирського Полісся щодо впровадження нових екологічних технологій вирощування нішевих культури, багаторічних трав на деградованих та радіоактивно забруднених територіях, а також можливістю навчатися, проводити обговорення щодо проблемних питань за участі експертів.

Мережа «Зелена Житомирщина» висловлює щиру вдячність Програмі малих грантів Глобального екологічного фонду та бажає успіхів у подальшій діяльності щодо впровадження кращих практик сталого розвитку, інноваційних рішень, які сприяють вирішенню глобальних екологічних проблем та формуванню нової ідеології життя, екологічно зорієнтованого суспільства.