Представники молодіжного руху «Компостування у громадах – молодь діє» долучились до участі у  Всеукраїнському Еко-форумі 2020!!!

25 вересня у місті Переяслів, Професійною асоціацією екологів України було проведено Всеукраїнський ECOFORUM-2020 «The European Green Deal: виклики для України. Кругова економіка». Враховуючи ситуацію щодо поширення коронавірусної інфекції, кількість місць для учасників була обмеженою, але організаторам вдалось провести захід у режимі офлайн.

Учаснками заходу стали представники комітету ВР з питань екологічної політики та природокористування, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів,  ОТГ, міжнародних структур та фондів, громадських організацій та інші.

Головною темою першої сессії став Зелений європейский курс та можливості і виклики для України.

Спікери зазначили, що для налагодження діалогу та чіткої взаємодії передбачається розробка спільної з ЄС Дорожньої карти участі України в Європейському зеленому курсі з урахуванням пріоритетів економічного розвитку. Дорожня карта передбачає цілий комплекс заходів щодо підвищення ефективного використання енергоресурсів, переходу до «чистої» циркулярної економіки, зменшення забруднення та запобігання змінам клімату. Все це сприятиме покращенню якості життя людей та стану довкілля.

Були презентовані важливі напрями партнерства України та ЄС у реалізації «Green Deal», які  вже розглядаються, а саме:

  • підвищення енергоефективності на всіх ланках: від виробництва енергії до її споживання;
  • розвиток водневої енергетики;
  • впровадження проектів відновлюваної енергетики у місцевих громадах, розвиток енергетичних кооперативів, розумних мереж, систем накопичення енергії, стимулювання розвитку когенерації;
  • перехід до екологічно чистих технологічних рішень у промисловості та виробництва більш енергетично- та ресурсоефективних товарів;
  • підвищення енергоефективності систем тепло- та водопостачання;
  • впровадження обов’язковості систем енергетичного менеджменту громадських будівель;
  • запровадження ринку зелених облігацій та багато іншого.

Тож, Україні вже зараз варто брати до уваги нову стратегію ЄС та прискорюватися у питанні підвищення енергоефективності та циркулярності економіки.

Під час другої сессії, присвяченій можливостям взаємодії бізнесу-влади-громади задля екологізації, багато уваги було приділено циркулярній (круговій) економіці, підходу, заснованого на вторинній переробці практично будь-якого товару. Шляхом розробки і подальшого впровадження інноваційних бізнес-моделей можна гарантувати, що технічні та біологічні матеріали продовжать активно «брати участь» в економіці, але цінні запаси і природні ресурси будуть збережені.

В перервах між сесіями експерти Мережі мали можливість поспілкуватись з учасниками та спікерами форуму та презентуванти молодіжний рух «Компостування у громадах – молодь діє!», як дієвий інструмент вирішення проблеми утилізаціїї органічних відходів для сільских громад та можливість для підвищення обізнаності та розвитку потенціалу молоді задля прийняття ними екологічно обґрунтованих рішень, розвитку лідерства молоді у впливі на місцеву та національну політики.

Фінальною подією заходу стала екскурсія на діючу електростанцію ТОВ «ЕПГ «Югенергопромтранс». Сировиною для роботи ТЕС є біомаса, а саме деревна тріска. Під час екскурсії директор станції, Мілюта А.О. зазнчив, що Україна має достатні запаси біомаси, які вже найближчим часом можуть забезпечувати від 10 % до 15% потреб країни у первинній енергії. Це найкраще застосування некондиційній деревині, яку нерентабельно вивозити з лісу. Таким чином, ліси позбавляться сухостою, порослі, а споживачі отримають “зелену” енергію. Крім того, станція слідує глобальним екологічним трендам для збереження та забезпечення чистого навколишнього середовища.

Ми щиро дякуємо організаторам за можливіть долучитись до заходу та отриманий досвід!