Підсумки Конференції ООН зі збалансованого розвитку Ріо+20

20–22 червня 2012 року в Ріо-де-Жанейро відбулася Конференція Організації об’єднаних націй зі збалансованого розвитку: Конференція «Ріо+20». Через 20 років після проведення «Саміту Землі» світові лідери зібралися у Бразилії для прийняття важливих зобов’язань щодо збалансованого розвитку, більше того, щодо майбутнього планети. Ця велика світова зустріч зі збалансованого розвитку стала нагодою поновити рух та політичні зобов’язання, започатковані «Самітом Землі» у 1992 р.

У Конференції взяли участь понад 100 глав держав і урядів, а також близько 40 тисяч представників урядів, парламентаріїв, мерів міст та громадянського суспільства.

У перший день роботи Конференції Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун висловив упевненість в тому, що учасники Конференції ухвалять заключний документ «Майбутнє, якого ми прагнемо», який забезпечить «міцну основу для просування збалансованого розвитку. Узгоджений документ, за його словами, – величезний успіх міжнародного співтовариства. Конференція Ріо+20 знаменує початок шляху, який приведе до більш збалансованого і кращого майбутнього для нинішнього і прийдешніх поколінь». Глава ООН підкреслив, що величезним досягненням Ріо+20 є вже те, що уряди, корпоративні лідери, представники громадянського суспільства та благодійних організацій зміцнюють партнерство, обіцяють фінансування і обмінюються ідеями.

22 червня 2012 року главами держав і урядів був ухвалений підсумковий документ Конференції ООН Ріо+20: «Майбутнє, якого ми прагнемо». У заключному документі Конференції була підтверджена прихильність меті, прийнятій на Всесвітньому саміті зі збалансованого розвитку у 2002 році: курсу на стійкий розвиток і на забезпечення побудови економічно, соціально та екологічно збалансованого майбутнього для нашої планети, для нинішнього і майбутніх поколінь.

В документі підтверджується необхідність подальшого просування ідеї збалансованого розвитку на всіх рівнях та інтеграції його економічної, соціальної та екологічної складових і врахування їх взаємозв'язку. На Конференції було ухвалено рішення встановити всеосяжний і прозорий міжурядовий процес збалансованого розвитку, відкритий для всіх зацікавлених сторін, починаючи з 67-го засідання Генеральної Асамблеї ООН.

Уряди ухвалили рішення про створення на високому рівні універсального міжурядового форуму, який буде стежити за досягненням збалансованого розвитку і замінить Комісію ООН зі збалансованого розвитку, а також запропонували Генеральній Асамблеї ООН прийняти резолюцію щодо зміцнення і вдосконалення структури Програми ООН з довкілля (ЮНЕП) з універсальним членством Ради керуючих ЮНЕП.

Уряди підтвердили свою рішучість досягти мети 2020 року щодо «раціонального регулювання хімічних речовин протягом їхнього життєвого циклу і небезпечних відходів, що призведе до мінімізації суттєвого негативного впливу на здоров'я людини і довкілля, як це викладено в Йоганнесбурзькому Плані виконання».

У розділі «Охорона здоров'я та народонаселення» уряди визнали, що «скорочення серед іншого забруднення повітря, води та хімічного забруднення приводить до позитивного впливу на здоров'я».

У розділі «Сільське господарство» уряди вирішили «збільшити стійке сільськогосподарське виробництво» і послалися на необхідність «заохочувати, зміцнювати і підтримувати більш стійке сільське господарство».

Більш детальну інформацію про Конференцію ООН Ріо+20 можна отримати на сайті www.uncsd2012.org.