Переговори ООН зі зміни клімату в Катарі

З 26 листопада по 7 грудня 2012 року в м. Доха (Катар) проходить 18-та Конференція Сторін Рамкової Конвенції ООН з питань зміни клімату та 8 Конференція Сторін-учасників Кіотського протоколу (СОР18/CMP8).

 

Протягом наступних двох тижнів, представники 195 країн мають визначити свої дії у боротьбі з глобальними змінами клімату.

Незважаючи на існування конвенції ООН зі зміни клімату та кількісних зобов’язань розвинутих країн, глобальні викиди парникових газів продовжують зростати. Це в першу чергу пов’язане зі збільшенням викидів у найбільших країнах, що розвиваються та недостатньо жорсткими зобов’язаннями розвинутих країн.

Україна наразі викидає не більше 45% від квоти, дозволенної Кіотським протоколом. Проте, на переговори про продовження дії протоколу країна виходить з зобов’язанням, що дозволить їй збільшити викиди майже в два рази до 2020 року. Крім того, офіційна делегація намагатиметься перенести невикористані дозволи на викиди на другий період зобов’язань.

Нагадаємо, що у 2012 році закінчується дія Першого періоду Кіотського протоколу, за яким розвинуті країни та країни з перехідною економікою зобов’язалися скорочувати викиди парникових газів. Заходи зі зменшення викидів парникових газів в Україні зазвичай є економічно привабливими та стимулюють модернізацію економіки.