ООН створило Мережу сталого розвитку з метою знайти вирішення глобальних проблем

9 серпня 2012 р. Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун оголосив про створення нової незалежної глобальної мережі науково-дослідних центрів, університетів і технічних інститутів для того, щоб допомогти знайти вирішення деяких з найбільш актуальних в світі екологічних, соціальних та економічних проблем.

Мережа впровадження сталого розвитку працюватиме з заінтересованими сторонами, включаючи ділові кола, громадянське суспільство, агентствами ООН та іншими міжнародними організаціями для виявлення та поширення кращих шляхів досягнення сталого розвитку, повідомляється в прес-релізі ООН. Ця ініціатива є частиною роботи, що проводиться відповідно до мандату на період після 2015 року та за підсумками Конференції ООН зі сталого розвитку (Ріо +20), яка відбулася в Ріо-де-Жанейро, Бразилія, в червні.

Мережа впровадження сталого розвитку перебуватиме під керівництвом професора Джеффрі Д. Сакса, директора Інституту Землі при Колумбійському Університеті і спеціального радника Генерального секретаря ООН Пан Гі Муна з питань глобальної боротьби з бідністю в рамках Цілей розвитку тисячоліття (ЦРТ). Він буде працювати в тісному співробітництві з Групою високого рівня видних діячів з питань підготовки Порядку денного щодо розвитку на період пост-2015 року.

"Після 2015 року наша мета полягатиме в сприянні миру, щоб зосередитися на життєво важливих проблем сталого розвитку, а Мережа впровадження сталого розвитку стане інноваційним шляхом, що спиратиметься на міжнародний досвід громади, університетів, науково-дослідних центрів і підрозділів бізнес-технологій у всьому світі», - зауважив Пан Гі Мун.

Група високого рівня консультуватиме з питань глобального розвитку після 2015 року, кінцевим терміном досягнення ЦРТ та проведе своє перше засідання в кінці вересня в рамках щорічної зустрічі високого рівня в Генеральній Асамблеї . Очікується, що вона представить свої висновки Генеральному секретарю в першій половині 2013 року і ці висновки будуть сформовані в доповідь для держав-членів ООН.