Обсяг космічного сміття на орбіті нашої планети досяг критичної точки

Скупчення космічного сміття на орбіті планети несуть небезпеку для супутників та космонавтів.
В НАСА стежать за близько 22 тисячами уламків і, згідно оцінок фахівців, існують мільйони частинок, що мають малі розміри для виявлення. До них належать щонайменше 500 тис. частинок діаметром до 10 сантиметрів, зіткнення в космосі з якими може призвести до надзвичайних ситуацій.
Застарілі технології роблять вагомий внесок у засмічення космосу.

Всі спроби обмежити засмічення орбіти закінчуються фіаско. Космос і далі засмічується внаслідок таких подій, як випробування Китаєм проти супутникової ракети в 2007 чи зіткнення американського та російського супутників в 2009 році. Очищення космосу від сміття ускладнюється ще й тим, що згідно з міжнародними угодами не можна збирати відпрацьовані об'єкти, що належать іншим країнам - питання секретності супутникових технологій досі залишається важливою темою.
Ситуація з засміченістю орбіти Землі турбує НАСА ще й через очікуваний пік космічного туризму. Внаслідок якого суттєво збільшиться число польотів. Сьогодні вірогідність зіткнення з уламками на висоті 800-1000 км складає від 15 до 30% протягом 150 років.
Експерти НАСА вважають, що космічне сміття серйозно зашкодить МКС, яка літає на висоті близько 400 км. Підвищення вірогідності зіткнення може негативно вплинути на пілотовані польоти в навколоземному просторі.