Небезпечні побутові «медичні» відходи: правила поводження та їх утилізація

У зв'язку з пандемією коронавірусної інфекції для населення було введено ряд протиепідеміологічних заходів та рекомендацій спрямованих на протидію поширенню інфекції. Крім введення карантину, рекомендацій щодо самоізоляції, також рекомендовано, а в багатьох випадках необхідно, використовувати предмети особистого захисту, серед яких маски, одноразові рукавички, респіратори та окуляри. Всі ці використані предмети є небезпечними побутовими «медичними» відходами, які можуть становити загрозу для оточуючих будучи джерелом зараження вірусними ховоробами, саме тому ці відходи вимагають особливого поводження.

На данний момент, в умовах карантину, медичні відходи, що утворюються в домашніх господарствах (квартирах, будинках) потрапляють в прибудинковий смітник, а далі на сміттєзвалище. Надалі ця проблема буде лише збільшуватись, утворені в побуті медичні відходи будуть потрапляти до загального смітника, оскільки в Україні не налагоджена система збору та утилізації небезпечних відходів в складі твердих побутових відходів. Тому заходи безпеки, що використовують громадяни України можуть стати черговим джерелом інфікування  COVID-19.

Згідно діючого законодавства, органи місцевого самоврядування зобов’язані здійснювати збір таких відходів від населення та забезпечити їх безпечну утилізацію спеціалізованими підприємствами.

Тому утилізація побутових «медичних» відходів є однією з важливих проблем, яка потребує термінового вирішення на рівні Уряду та органів місцевого самоврядування.

Отже, потрібно:

  • Забезпечити збір та переробку таких небезпечних побутових відходів, зокрема створити окремі контейнери для їх збору;
  • Необхідно поширювати інформацію серед населення щодо поводження та утилізації використаних предметів особистого захисту, серед яких маски, рукавички, респіратори, окуляри тощо