Міжнародний день сільських жінок!

Вперше Міжнародний день сільських жінок відзначався 15 жовтня 2008 року.

У резолюції 62/136 Генеральної Асамблеї від 18 грудня 2007 року, в якій офіційно оголошено цей день, визнається важлива роль сільських жінок, в тому числі жінок, які належать до корінних народів, та їх значний внесок в прискорення розвитку сільського господарства і сільських районів, підвищення продовольчої безпеки та подолання бідності в сільських районах.

Сільські жінки, головним джерелом існування яких є природні ресурси і сільське господарство, складають більше чверті всього населення планети. У країнах, що розвиваються сільські жінки складають приблизно 43% сільськогосподарської робочої сили, і на них покладена основна відповідальність за забезпечення продовольчої безпеки, оскільки вони виробляють, перероблюють і готують велику частину продовольства.

Враховуючи, що 76% найбідніших жителів планети проживають в сільській місцевості, забезпечення доступу сільських жінок до виробничих сільськогосподарських ресурсів сприяє скороченню масштабів голоду і злиднів в світі, і надає вирішальне значення ролі сільських жінок в успішній реалізації Порядку денного щодо сталого розвитку до 2030 року.

Одним із пріоритетних завдань Мережі «Зелена Житомирщина» є сприяння розвитку сільського господарства в селах Житомирської області, із залученням сільських жінок, яка є розвинутим аграрно-індустріальним районом України.

На жаль, багаті сількогосподарські землі Житомирщини не завжди відповідають вимогам раціонального природокористування, що призводить до руйнації системи сівозмін, скорочення застосування органічних та мінеральних добрив, припинення роботи із захисту земель від ерозії та деградації тощо.

Тому, Мережа проводить активну роботу для відновлення деградованих територій, які стали малопродуктивними землями Житомирського регіону, зокрема члени Мережі працюють над розробкою та апробацією нових екотехнологій, розробкою методичних рекомендацій для використання нових підходів аграріями Житомирщини, поширюють кращі агропрактики в умовах Житомирського регіону.

Мережа сприяє розвитку та підтримує фермерський рух та органічне землеробство, що реалізується та розвивається за участі жінок-фермерів із сільської місцевості.

Крім того, під час спалаху пандемії СOVID-19, що стала загрозою не тільки для здоров'я, але й для продовольчої безпеки, в першу чергу незахищених верств населення, зокрема з сіл Житомирщини, Мережа за підтримки ПМГ ПРООН-ГЕФ започаткувала зелене соціальне підприємництво – теплицю в Радомишльському психоневрологічному інтернаті. Яка працює та забезпечує жінок з особливими потребами, які постійно проживають в інтернаті, зеленою, екологічно чистою продукцією власного виробництва!

Дякуємо сільським жінкам Житомирщини за важку роботу та важливий внесок у розвиток нашої області!