Міжнародний рік водної співпраці: ЄЕК ООН пропонує глобальну правову основу для дій

Економічна комісія ООН для Європи (ЄЕК ООН) готова відігравати ключову роль у вирішенні глобальних проблем води, зокрема, в життєво необхідному подальшому розвитку співробітництва в галузі транскордонних вод. Це було висловлено у зверненні Марко Кайнера, директора департаменту навколишнього середовища ЄЕК ООН, під час виступу на церемонії відкриття Міжнародного року водного співробітництва, організованої 11 лютого 2011 року в штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі.

Представники урядів, місцевих громад, спеціалізованих неурядових організацій і установ Організації Об'єднаних Націй, а також провідні фахівці та молодь, зустрілися, щоб обговорити необхідність водної співпраці для ефективного вирішення проблеми водопостачання і для задоволення потреб усіх учасників. Дійсно, зростаючий тиск на воду викликаний зростанням чисельності населення, урбанізацією, виробництва і споживання, зміною клімату і мінливості впливів, особливо в транскордонному контексті, призводить до зростання проблем, що стоять перед водною безпекою.
"Конкуренція росте між хліборобами і скотарями, промисловістю і сільським господарством; містом і селом. Вгору за течією і вниз за течією, і через кордони, ми повинні співпрацювати на благо всіх - зараз і в майбутньому», - попередив секретар Організації Об'єднаних Націй Пан Гі Мун у своєму виступі під час церемонії.

Міжнародний рік водної співпраці пропонує можливість сприяти міждержавному співробітництву з питань води на високому рівні в глобальному порядку денному, а також забезпечити надходження повідомлень про терміновість транскордонного водного співробітництва та важливість міцної міжнародно-правової бази.

Пан-європейський регіон має великий досвід в цьому відношенні. За останні 20 років, Конвенція ЄЕК ООН з охорони та використання транскордонних водотоків та міжнародних озер (Водна Конвенція) показала ефективну основу для співпраці між країнами ЄЕК ООН. Набувши чинності 6 лютого 2013 та отримавши кілька поправок до Конвенції по воді, тепер це означає, що вона стала глобальним інструментом для транскордонного водного співробітництва.

Співпраця є не тільки ключовою через кордони, але і між секторами: Протокол з проблем води та здоров'я до Конвенції по воді сприяє комплексному підходу, що зв'язує управління водними ресурсами з питаннями охорони здоров'я для забезпечення надання безпечної питної води та належної санітарії для всіх. Протокол також є потужним інструментом для забезпеченню права людини на воду і санітарію на практиці.

Для отримання додаткової інформації, будь ласка, відвідайте http://www.unece.org/env/water/ та www.unwater.org/watercooperation2013/index.html