Мережа «Зелена Житомирщина» долучилась до роботи Другого форуму регіонів України та Республіки Білорусь

Мережа «Зелена Житомирщина» долучилась до роботи Другого форуму регіонів України та Республіки Білорусь, який відбувся 3 жовтня 2019 року у Житомирському національному агроекологічному університеті.

Учасниками форуму стали близько 100 осіб, серед присутніх – представники влади, провідні вчені України і Білорусії, науковці та освітяни, керівники успішних бізнес-проєктів та інші.

Основними напрямками роботи Форуму були:

  • аналіз можливостей застосування космічних систем дистанційного зондування Землі для вирішення екологічних проблем;
  • оцінка якості життя населення, що проживає на радіоактивно забруднених територіях;
  • рух органічного виробництва і продовольча безпека; чиста питна вода;
  • реалізація глобальних цілей стратегії сталого розвитку в контексті екологічної освіти дітей і молоді.

З вітальним словом до учасників екофоруму звернулися ректор ЖНАЕУ Олег Скидан, Голова Житомирської обласної ради Володимир Ширма, а також начальник Державної екологічної інспекції Поліського району Максим Железняк, директор державної природоохоронної науково-дослідної установи «Поліський державний радіаційно-екологічний заповідник» Михайло Рубащенко, голова правління Федерації органічного руху України Євген Милованов, заступник начальника управління екології та природних ресурсів Житомирської ОДА Сергій Сіренький.

Під час пленарного засідання були представлені доповіді та презентації білоруських фахівців з Мінська та українських науковців з Житомира, Херсону, Рівного, Кропивницького. У рамках форуму діяла виставка виробів з екологічно-чистих матеріалів, були представлені зразки органічної продукції та наукові видання. Також на екофорумі були презентовані кращі проєкти співпраці Житомирського національного агроекологічного університету з програмою малих грантів ПРООН/ГЕФ щодо шляхів поліпшення деградованих та радіоактивно забруднених земель, а також проєкт по впровадженню енергозберігаючих та енергоефективних технологій в Житомирській області.

Мережа «Зелена Житомирщина» на екофорумі представила кращі практики освіти для сталого розвитку, зокрема екологічні ігри, наочні посібники, флаєра, постери, які сприяють формуванню нового екологічного мислення, світогляду, позицій і цінностей.

У рамках екофоруму в Житомирському національному агроекологічному університеті було підписано договір про співпрацю між державною природоохоронною науково-дослідною установою «Поліський державний радіаційно-екологічний заповідник» та природним заповідником «Древлянський».