Коронавірус на Житомирщині: інформація щодо поширення COVID-19 та заходи убезпечення від інфікування

За даними Міністерства охорони здоров'я України, станом на 10:00 30.03.2020 в Україні було виявлено 480 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 11 летальних, 6 пацієнтів одужало. За добу було зафіксовано 62 нових випадки зараження, слід зазначити, що на Житомирщині за останню добу не було виявлено нових випадків. Так, кількість лабораторно підтверджених зареєстрованих випадків COVID-19 у Житомирській області залишається незмінною, а саме 5 випадків: 2 випадки в м. Радомишль, з них 1 летальний, 1 випадок в м.Житомирі, по 1 випадку в Бердичівському та Малинському районах.

Наголошуємо, що дотримання режиму самоізоляції та дотримання елементарних правил гігієни є найдієвішими способами убезпечити себе та своїх рідних від інфікування.

Коронавіруси – це велика родина респіраторних вірусів, що можуть спричиняти захворювання: від звичайної застуди до тяжкого гострого респіраторного синдрому, тому заходи захиту від респіраторних вірусних інфекцій є доцільними у випадку з COVID-19.

Міністерство охорони здоров’я рекомендує дотримуватись наступних заходів для захисту від зараження вірусною інфекцією:

  • Часто і ретельно мити руки з милом протягом 20 секунд з чи обробляти їх антисептичними засобами.
  • Під час чхання та кашлю прикривати рот та ніс серветкою або згином ліктя та мити після цього руки.
  • Правильно носити медичну маску (кольоровою стороною назовні).
  • Уникати натовпу людей. Тримати дистанцію на відстані метра від інших людей, зокрема тих, хто чхає та кашляє.
  • Дезінфікувати особисті речі, зокрема мобільні телефони, комп'ютери, столи, окуляри, сумки, дверні ручки тощо.
  • Не торкатися брудними руками своїх очей, носа та рота.
  • Ретельно готувати їжу, термічно обробляти сире м'ясо, м'ясні субпродукти та яйця.
  • Зміцнювати свій імунітет, шляхом повноціного харчування, здорового сну, фізичних вправ та водного балансу в організму.    
  • У разі появи перших симптомів ГРВІ потрібно невідкладно звернутись до свого сімейного лікаря.

 

Слід зазначити, що згідно з рішенням Кабінету Міністрів України від 25 березня по всій території України було запроваджено режим надзвичайної ситуації та подовжено карантин на 30 днів, тобто до 24 квітня, із зверненням голови Житомирської обласної ради Володимира Ширми до жителів області щодо загрози поширення коронавірусної інфекції можна ознайомитись за посиланням: https://youtu.be/ltkp2KBWj40 .