Ідеї для екологічно відповідального Нового року та Різдва

Для того, щоб скласти список корисних еко-ідей святкування новорічних свят, досить згадати всі корисні поради, які ви могли чути стосовно «зеленого» та відповідального стилю життя. 

1. Ялинка

Питання новорічної ялинки обговорюється вже не перший рік. Багато свідомих сімей відмовляються від живого зрубаного дерева на користь штучного. Але штучні ялинки також не вітаються екологами: матеріал, з якого їх виготовляють, навряд чи піддається вторинній переробці, а про те, скільки розкладається в природі пластик точно відомо одне - люди стільки не живуть.

Так що ж тоді вибрати в якості святкового дерева? Найбільш популярний варіант, особливо серед власників приватних будинків, - ялинка, вирощена у горщику. Єдиний його недолік - доведеться досить довго чекати, поки деревце доросте хоча б до мінімальних розмірів. Та незважаючи на це, по всім іншим показникам така ялинка швидше виграє ніж програє її «мобільним» аналогам. 

Дизайнери, які цікавляться не лише «зеленими» трендами, але і популярним сьогодні мінімалізмом у святковому інтер'єрі, також орієнтуються на прості рішення, обираючи «легкі» варіанти новорічного дерева. Або ж повної його концептуальної заміни. В Інтернеті можна знайти достатньо варіантів для домашньої або офісної ялинки, де справжнього дерева, по суті, і немає: для створення новорічного образу використовуються всі можливі підручні матеріали.

2. Подарунки

Новий рік та Різдво - активна пора обміну подарунками. Вибір подарунка - справа відповідальна, а якщо ще й вибирати подарунки з ухилом в екологічність - удвічі. Звісно, подарунок - річ суто індивідуальна. Але перед тим, як власне щось вибрати, згадайте декілька стандартних порад. Якщо даруєте техніку, неодмінно зверніть увагу на рівень енергоспоживання і маркування продукції. Якщо косметику - на співвідношення органічних речовин у ній; зазвичай, складові на упаковці перелічені в порядку убування за кількістю. А ще краще – даруйте повністю натуральні косметичні засоби. Якщо ж це сувенір, то варто переконатись, що виготовлений він з придатного для природного розкладання матеріалу або піддається вторинній переробці; а ще краще, коли подарунок зроблений власноруч з любов'ю.

3. Святкові страви

Готуючи святкові страви, старайтесь використовувати натуральні продукти. Віддаючи перевагу продуктам харчування природного походження, дбаєте за власне здоров’я і здоров’я дорогих Вам людей, насолоджуючись справжнім смаком продуктів. Надавайте перевагу сезонним продуктам вирощеним у власному регіоні, адже заморські гості часто долають тисячі кілометрів, щоб потрапити до нашого столу. Для цього витрачається додаткова енергія, а щоб вберегти їх від зіпсуття часто використовуються речовини шкідливі для нашого здоров’я.

4. Посуд

Проблема пластикового посуду обговорюється переважно в літню пору року - в активний період пікніків і виїздів на природу. Але, на жаль, під час зимового застілля багато хто бере в звичку купувати для столу одноразовий пластиковий посуд, щоб не витрачати потім багато часу на його миття. Звичайно ж, посуд легше викинути, ніж мити. Та найбільш екологічний варіант - користуватися справжнім, багаторазовим посудом. Але якщо ви вже вирішили, що без одноразової тари ніяк не обійтись, і хочете, все ж таки, зробити невеликий внесок у збереження природи, то подбайте про заміну такого посуду хоча б на його паперовий еквівалент - папір потім можна переробити.

5. Відпочинок

Повірте, в нашій країні ще багато барвистих і чудових місць, де варто побувати! Спробуйте в цьому році відмовитись від далеких подорожей, особливо з використанням авіатранспорту, і гарненько дослідити регіон. Не всі українські гірськолижні курорти можуть похвалитись тим сервісом, який пропонують європейські, але барвистість Карпат не поступається багатьом всесвітньо популярним місцям відпочинку. Хочете стовідсоткового «зеленого» туризму, але при цьому комфортних умов? Тоді зверніть увагу на кращі «зелені» курорти за версією Green Awards Ukraine 2011. Лідери «зеленого» рейтингу - екокурорт «Ізки» в Закарпатській області та «Ковчег» на горі Мегура у Чернівецькій. І не забудьте, що поїздка потягом значно зменшує ваш екологічний слід, хоч і доводиться трохи пожертвувати комфортом.

6.Прикраси

Для еко-дерева потрібні еко-прикраси. Це відповідально і логічно. Вибирайте натуральні матеріали, створюйте речі власними руками, а ще краще в родинному колі - це дасть можливість відчути справжню атмосферу свята і зблизитись з рідними, яким ми так мало приділяємо уваги в робочі будні. Дитині можна дати завдання зробити різнокольорову паперову гірлянду, а дорослі тим часом можуть власноруч виготовити іграшки з підручних матеріалів, в мережі також повно ідей з цього приводу. Не забувайте контролювати використання електроенергії, і по можливості розставте по будинку запалені свічки - вони принесуть більше романтики. А вікна можна привести в «зимовий настрій», вирізавши з паперу сніжинки і розпорошити по контуру розчином з білого зубного порошку, більш екологічного варіанту штучного снігу.

7. Прибирання

Прибирайте Вашу оселю природними засобами для миття та догляду! В час генерального прибирання не викидайте непотрібні Вам речі будь-куди, а краще віддайте потребуючим, а відходи викидайте попередньо посортувавши, якщо у Вашому місті передбачена така можливість, якщо ж ні, зробіть можливе: папір – в пункти прийому макулатури, склотару та метал – в інші відповідні пункти прийому вторсировини.

8. Енергія 

Сьогодні використання енергоефективних технологій та енергозбереження вигідне не лише економічно, тут присутня пряма вигода як для здоров'я людей, так і для чистоти навколишнього середовища.

Особливо під час різдвяних і новорічних вихідних, коли ялинка сяє вогнями гірлянд, в духовці запікається щось смачне, а прийом гостей часом закінчується вранці... Так складно щось змінити в цьому укладі, але можна обзавестись деякими хорошими звичками або альтернативами.

Замініть звичайні лампи розжарювання на енергозберігаючі, якщо ви досі цього не зробили, включаючи вогні ялинки, залиште мінімум світла - тим більше, так легше поринути у святкову атмосферу і повністю нею насолодитись. Створіть у будинку романтичну атмосферу з використанням свічок. Готуйте страви, накриваючи їх кришкою - так вони швидше приготуються за рахунок збереження тепла, і будуть набагато смачнішими. У чайник вливайте рівно стільки води, скільки потрібно – так він не буде використовувати додаткову енергію для нагрівання зайвої води. Вирішуючи проблему опалення не вмикайте в будинку обігрівачі на повну - це точно пізніше відіб'ється на рахунку, а уникнути цього можна, вдягнувши затишну в'язану кофту або загорнувшись з коханою людиною в теплий плед. 

9. Упаковка

Від подарунків і святкових закупівель в супермаркетах будинок наповнюється горами пакетів і коробок. Тут точно потрібно згадати, куди ви останній раз поклали свою еко-торбу, і не забувати її під час поїздок за покупками. Також корисним може бути домашній майстер-клас з виготовлення упаковок для подарунків: повірте, така упаковка точно не забудеться, і буде одночасно відповідати критеріям з переробки. Як матеріал можна використовувати старі ноти, газети, іншу упаковку... І все, що тільки може підказати вам ваша фантазія! Головне, щоб було зроблено з любов'ю! А з підручними матеріалами можна також експериментувати у виготовленні незабутніх листівок!

10. Відмовтесь від піротехнічного допінгу свята

Купуючи піротехнічну продукцію, слід пам'ятати, що кожен яскравий постріл святкового снаряду має свої наслідки і для оточуючих, і для природи. Як показує досвід, використання піротехнічних засобів (особливо напідпитку) може завдати травм; при активації пристрою в повітря вивільняються важкі метали, а в довкіллі залишаються купи сміття.

11. Еко-звички

Напевно, кожна людина підводить підсумки минулого року в останні його тижні і будує плани на майбутнє. Не забудьте передбачити в своєму особистому плані щось хороше, приємне і корисне для навколишнього середовища. Наприклад, уникати придбання пластикових пакетиків і побутової хімії, яка містить фосфати в новому році, влаштовувати дні вегетаріанця, поміняти всі лампи будинку на енергозберігаючі, здавати макулатуру, забирати сміття з собою, повертаючись з пікніка... Цей список індивідуальний для кожного, але навіть невеликі зміни у споживчих звичках призводять до радикальних позитивних змін. Тож нехай виконання такого «зеленого» плану стане гідним подарунком від Вас Вашим дітям та онукам, а також всій планеті!