Гренландія може «зазеленіти» через зміни клімату

Клімат в районах Гренландії, вже сьогодні вільних від зледеніння, до кінця століття має шанси пом'якшитись настільки, що на найбільшому острові планети можуть з’явитись справжні ліси, вважають автори нового дослідження. Зараз на засніженому острові росте лише чотири «місцевих» види дерев, які зустрічаються на не вкритому кригою на півдні Гренландії.

Йенс-Крістіан Свеннінг з Орхуського університету (Данія) та його колеги вважають, що при нинішніх темпах зміни клімату до 2100 року Гренландію зможуть «колонізувати» дерева та кущі Північної Америки та Європи. Деякі види вже сьогодні приживаються на острові – наприклад, канадська ялина, бальзамічна тополя та сибірська модрина.

Насамперед «озеленення» торкнеться південної частини холодного острова – з часом там можуть з’явитись повноцінні хвойні ліси, як на берегах Аляски і західній частині Канади. Водночас деякі «корінні» види, наприклад, карликова береза, за оцінками вчених, зможуть розширити свій ареал на «зайві» 400 тисяч квадратних кілометрів.

Автори дослідження зазначають, що самі по собі дерева освоюють нові території доволі повільно, і в умовах ізольованої Гренландії ключову роль у їх поширенні зіграє саме людина. За їх словами, поява лісів відкриє нові економічні можливості для жителів острова, проте до ідеї штучного «озеленення» Гренландії потрібно ставитись якомога обачніше.

«В майбутньому природа Гренландії буде куди більш беззахисною перед новими видами, ніж зараз. Через що, за відсутності контролю за ввезенням та посадкою рослин, зміни в екосистемі острову можуть бути хаотичними і некерованими», – попереджає Свеннінг.