Черв’яки (вермибіота) працюють над підвищенням родючості грунту!

Ще з минулого року ми активно працюємо над поширенням молодіжного руху «Компостування у громадах – молодь діє!» за підтримки проекту ПМГ ПРООН-ГЕФ і за наукової та експертної підтримки Поліського національного університету, в рамках якого в 6-ти освітніх закладах Житомирської та Чернігівської області, в тому числі для дітей з особливими потребами, було встановлено компостні контейнери для вермикомпостування органічних відходів!

Щороку з початком сезонних господарських робіт на присадибних територіях виникає потреба в утилізації тогорічної сухої рослинності, відтепер для закладів-учасників молодіжного руху «Компостування у громадах – молодь діє» це можливість отримати першокласний біогумус!

Вермикомпостування – це чудова можливість створювати органічні добрива (біогумус) із використанням дощових черв’яків, формувати родючий шар грунту, сприяти поліпшенню екологічної ситуації і в достатньо короткі терміни вирішувати питання, пов'язані з утилізацією та переробкою органічних відходів.

Вермитехнологія була розроблена експертами Поліського національного університету за участі студентів, вона заснована на здатності черв'яків поглинати в процесі своєї життєдіяльності рослинні залишки і грунт. В організмі черв'яків вони подрібнюються, біохімічно трансформуються, збагачуються рядом поживних елементів, ферментами і мікроорганізмами. При проходженні органічних відходів через кишківник черв'яків зникає неприємний запах, знижується їх зараженість патогенами, зменшується обсяг відходів і в результаті фізико-хімічних, біохімічних і мікробіологічних перетворень в кишківнику дощових черв'яків вони перетворюються в вермикомпост (біогумус) – цінне органічне добриво в сільському господарстві.

Також варто пам’ятати, що компостувати можна в будь-яких умовах: чи то на дачі, у приватному секторі, на вулиці, а то й у квартирі. Для цього лише потрібен спеціальний контейнер або компостер, збитий звичайними дощечками або зроблений із садового пластику, або органічні рештки можна відразу закопувати в ґрунт.

Ось такий з одного погляду складний робочий процес черв’яків, а з іншого боку доступні методи вермикомпостування для людини. Що ж бажаємо успіхів в освоєнні нових екотехнологій компостування!