Адаптація до змін клімату в країнах Східного Партнерства

5-6 листопада майже 40 представників організацій громадянського суспільства (ОГС ) з Молдови , України і Білорусії зібралися в Кишиневі (Молдова) на семінарі з політики та досвіду ЄС в адаптації до змін клімату.

Донори та партнери проекту « Форум східних країн з кліматичних змін» вітали учасників семінару в зеленому і тихому куточку Кишинева, де Наталя Гозак, регіональний координатор проекту, і Думітру Друме, координатор проекту в Молдові , модерували семінар протягом наступних двох днів. Основи кліматичної політики Євросоюзу і ключові документи ЄС щодо адаптації до змін клімату були представлені Марженой Чодор, чия участь стала можливою завдяки підтримці партнерського проекту ClimaEast. Войцех Степневскі, консультант Кліматичній коаліції, представив основні політичні документи та досвід Польщі в області адаптації до змін клімату.

Тема адаптації в місті, що представляє особливий інтерес для української мережі організацій громадянського суспільства, була розкрита в інтерактивній презентації-дискусії пані Луїзою Уїтлок , експертом Кліматичного центру Червоного Хреста/Червоного Півмісяця. Під час мозкового штурму учасники сформували список ризиків для міста, пов'язаних з кліматом, які в першу чергу важливі для суспільства: аномальна спека, повені та підйом грунтових вод, зсуви, сильний сніг, бурі, град, торнадо, хвилі холоду і обмерзання в поєднанні з низькою здатністю міста управляти високими рівнями опадів, високою щільністю населення і специфічної демографічною структурою, складністю міського середовища, низьким рівнем обізнаності населення та готовності до екстремальних явищ, старою інфраструктурою, високою забрудненістю, в тому числі радіоактивною .

Наступного дня учасники обговорювали в групах досвід і приклади стратегій адаптації до змін клімату в містах, фокусуючись на заходах і можливостях реагування (особливо у випадку екстремальної спеки). Фрайбург, Париж, Мальмо, Базель , Штутгарт і інші міста надихали учасників на планування міського середовища з урахуванням змін клімату.

Наприкінці семінару представники трьох країн попрацювали в групах над можливими стратегіями впровадження заходів адаптації з залученням молоді та громадськості, що заплановані на другий рік проекту. Ці стратегії стосувалися зниження наслідків екстремальної спеки (у Білорусі), розвитку адаптивної системи сільського господарства (у Молдові) і забезпечення комфортного рівня життя в містах (в Україні) в нових кліматичних умовах.